Blogi

Mitä he sanoivat kun sinusta tuli kristitty?

Tunnetulla japanilaisella Youtube-videokanavalla Takashii-niminen nuori mies haastattelee ihmisiä eri teemoista liittyen Japaniin ja japanilaiseen kulttuuriin. Kuukausi sitten hän julkaisi videon, jossa hän haastattelee neljää nuorta aikuista japanilaista kristittyä. Tämä videokanava on erittäin suosittu – tätäkin haastatteluvideota on katsottu kuukauden aikana jo 728 000 kertaa.

Yksi kysymyksistä oli: ”Miten perheesi ja ystäväsi reagoivat, kun sinusta tuli kristitty?” – Vastaukset kuvastavat hyvin sitä millaisia asenteita kristityt kohtaavat Japanissa.

Yoya-niminen nuori mies vastasi näin: ”Kun minusta tuli kristitty, menin vanhempieni kotiin, joka on Iwate-läänissä. Kun olimme yhdessä syömässä, kerroin iloisesti, että minusta on tullut kristitty. He hätkähtivät ja kyselivät, että ”Hetkinen, oletko ... [Lue lisää]

Lähetystyöntekijä kouluvierailulla

Herätys, aamutoimet, ja sitten vaan kimonon päällystakki päälle ja menoksi! Tänään pääsen kurkistamaan suomalaisen alakoulun nykypäivän maailmaan. Seurakunnan nuorisotyönohjaaja hakee minut seurakunnan leirikeskuksesta, jossa yövyin, ja pian kurvaamme kunnan koulukeskuksen pihaan. Lapset vaeltevat reppu selässä koulua kohti ja osa katsoo meitä uteliaina. Nimikkoseurakunnistani neljä on viime vuosina järjestänyt minulle vierailuja kouluilla.

Opettajanhuoneessa meidät otetaan lämpimästi vastaan. Nuorisotyönohjaaja tuntuu olevan kiinteä osa tuota työyhteisöä. Meille selviää, että ensimmäiseksi saan lennättää Japaniin luokan 4A, ja menen jo luokkatilaan laittamaan dataprojektorin ja kaiuttimen kiinni tietokoneeseeni. Opettaja toivottaa oppilaat ja meidät tervetulleiksi alkamaan koulupäivää ja sitten estradi on minun.

Opettelemme tervehtimään japaniksi – ... [Lue lisää]

Jotenkin hassua?

älkää paaduttako

”Kysymys kristityille: Eikö ole jotenkin hassua toistaa samoja syntejä ja sitten pyytää niitä Jumalalta anteeksi? Ajatelkaa, jos vaikka joku aina varastaa ja sitten tunnustaa syntinsä Jumalalle, ja sitten taas varastaa. Tai jos joku tappaa jonkun, pyytää sitä anteeksi, ja sitten taas tappaa?”

Tästä erään japanilaisen kysymyksestä palautui elävästi mieleeni vuosien takainen tilanne sukulaistyttöjeni kotona. Siskokset olivat silloin aivan pieniä taaperoita ja nuorempi heistä opetteli ottamaan ensimmäisiä askeleitaan. Seisomaan noustessaan pikkuinen horjui hurjasti ja haki tasapainoa kun pystyi ottamaan muutaman askeleen. Hänen vuotta vanhempaa isosiskoaan huvitti kovasti sellainen leikki, jossa hän meni pikkusiskonsa taakse ja tönäisi kävelyharjoittelijan nurin. Maahan kupsahtanut ... [Lue lisää]

Perinnöksi multaa tai kultaa

taimi CC0

Kun pidimme mieheni kanssa Japanissa Tokion Musashinon seurakunnassa raamattupiiriä, käytimme siinä Mailis Janatuisen kehittämiä Ilosanomapiiri-kysymyksiä. Kysymys ”Mitä kaikkein eniten haluaisit jättää perinnöksi lapsillesi, lapsenlapsillesi tai muille läheisille lapsille?” sai piirissä aikaan pitkän miettivän hiljaisuuden. Eräs mies katkaisi ajatusten lähes kuuluvan raksutuksen ja vastasi varmalla äänellä: – ”Kalastustaitoja. Tiedon siitä missä kalat ovat milloinkin ja miten niitä voi pyytää.” Monelle saarivaltion asukkaalle tämä on tärkeää.

Eräs iäkkäämpi rouva muisteli mitä hän oli saanut henkiseksi perinnöksi omilta vanhemmiltaan. Se oli oppi, että työtä pitää tehdä. Silmät tulta kipinöiden ja sormella pöytään tahtia naputtaen tämä harmaahapsinen nainen toisti oppimansa: – ”Hataraki, hataraki, ... [Lue lisää]

Mielikuvia

CC0

Teen lähetystyötä Japaniin internetin kautta. Yksi työmuodoista on vastata japanilaisten kysymyksiin kristillisestä uskosta ja Raamatusta japaninkielellä.

Näiden keskustelujen perusteella kristinuskosta tuntuu vallitsevan Japanissa aika ristiriitainen kuva. Monet tietävät sen, että Raamattu opettaa korkeita eettisiä periaatteita ja lähimmäisenrakkautta. Siksi monet japanilaiset ei-kristitytkin haluavat viedä lapsensa kristilliseen lastentarhaan. Tunnetuin Raamatun opetus vaikuttaa olevan: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”, ja lähimmäisenrakkauden luullaankin yleisesti olevan kristinuskon tärkein sanoma.

Toisaalta, kun eräältä japanilaiselta kristityltä kysyttiin millainen mielikuva japanilaisilla on kristillisestä uskosta, hän tiivisti sen neljään k:lla alkavaan japaninkieliseen sanaan: ”katai”, ”kitsui”, ”kurai”, ”kowai” = kova, ahdas, pimeä, pelottava.

Jumalan lain vaatimukset tuntuvat varmasti kovilta. ... [Lue lisää]

Mitä pitää tehdä ja mikä riittää?

”Kysymys kristityille: En ole kristitty, mutta haluan kysyä näitä asioita, jotka kiinnostavat:

  • Milloin kristityt rukoilevat, ja täytyykö rukoilla joku tietty määrä päivässä?
  • Pitääkö kristityn pitää aina mukana Raamattua ja kaulassa ristiä?
  • Mitä Raamatussa on? Milloin luette sitä?”

Tästä lähti käyntiin Japanin internet-lähetystyön loman jälkeinen japanilaisten kysymyksiin vastailu. Kolmoskysymykseen “Mitä Raamatussa on?” sain tuttuun tapaan kertoa Raamatun perusasiat luomisesta syntiinlankeemukseen ja lunastuksesta Taivaan kotiin.

Ne, joille kristillinen usko ei ole tuttu juttu, usein kysyvät jotakin samantapaista kuin kahdessa ensimmäisessä kysymyksessä: ”Mitä pitää tehdä ja montako kertaa päivässä riittää?”

Mutta näin kristittyjen kesken sanottuna: kylläpä tämä ajatus meidänkin mieleemme pyrkii salakavalasti ... [Lue lisää]

Omiin oloihinsa vetäytyjät

Japanissa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka eristäytyvät muista ihmisistä muulloinkin kuin korona-aikana. Tällä tavoin elää Japanissa noin 540 000 nuorta/nuorta aikuista ja noin 610 000 keski-ikäistä – yhteensä siis reilusti yli miljoona japanilaista!

Jos tällainen nuori asuu vanhempiensa kanssa, hän on yleensä linnoittautunut omaan huoneeseensa. Hän ei käy koulussa tai töissä, vaan aika kuluu pelaillen, lukien, elokuvia katsellen tai muutoin netissä. Perheenjäsenet tuovat hänelle ruokaa huoneen ovelle tai hän livahtaa käymään jääkaapilla yöllä kun muut nukkuvat. Yhteiskunnasta eristäytynyt aikuinen, itsenäisesti asuva henkilö käy vain nopeasti pienessä ruokakaupassa silloin kun siellä on vähiten ihmisiä. Näin saattaa kulua useita vuosia.

Arvellaan, ... [Lue lisää]

Auttaako ristiriipus?

Public_domain_via_Wikimedia_Commons

– “Kristinuskoon liittyvä kysymys: Miten voisin varjeltua pahoilta hengiltä kadulla – auttaako ristiriipus kaulassa, vai riittääkö, että tekee ristin merkin?”

Tämä on hyvin japanilainen kysymys. Pahojen henkien pelkääminen on siellä paljon yleisempää ja voimakkaampaa kuin Suomessa. Myös ehdotetut välineet pahoilta hengiltä suojautumiseen ovat tyypillisiä, sillä Japanissa ajatellaan usein niin, että jokin riipus tai rituaalin tekeminen auttaa.

Tähän törmäsin ensimmäisen kerran opiskellessamme kielikoulussa. Buddhalainen opettajamme kiinnitti huomiota reppuuni kiinnitettyyn ristiriipukseen ja kaulassani roikkuvaan ristikoruun. Hän kysyi pitävätkö kristityt tuollaista amulettia (japaniksi ”o-mamori”, sananmukaisesti ”suojelus”). Alkuhämmennyksestä selvittyäni yritin selittää silloisella hyvin vajavaisella kielitaidolla, että eivät ne itse asiassa ole ”o-mamori”. Kristityt ... [Lue lisää]

Miksi te aloitte uskomaan Jeesukseen?

CC0

– ”Minä en ole kristitty, mutta tahtoisin tietää miksi te aloitte uskomaan Jeesukseen?”

Tämä on japanilaisten ei-kristittyjen yleisimpiä kysymyksiä silloin kun heissä on herännyt mielenkiinto kristillistä uskoa kohtaan. Kun eräs japanilainen kysyi tämän kysymyksen ”Kristuksen etsiminen” -nimisessä japaninkielisessä sosiaalisen median ryhmässä, minun ei tarvinnut tällä kertaa vastata, sillä vastauksia alkoi tipahdella toinen toisensa perään japanilaisilta kristityiltä niin, että niitä oli lopulta useita kymmeniä.

Itse asiassa tällainen ”miksi aloitte uskomaan” -kysymys ei ole ihan helppo vastattavaksi. Silloin kun alkaa kuvailla Jumalan tekemää ihmettä omassa sydämessä, sanat tahtovat loppua kesken jo alkumetreillä. Myös monet näistä japanilaisista, jotka olivat kohdanneet elävän ... [Lue lisää]

Miksi kristitty auttoi minua?

että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi

”Kysymykseni koskee kristinuskoa ja kristittyjä. Useita vuosia sitten eräs kristitty henkilö pelasti elämäni. Konkreettisemmin sanottuna hän tuki minua taloudellisesti niin, että pystyin maksamaan sen mitä elämiseen tarvitaan. Minusta tuntuu tosi ihmeelliseltä, että joku tuki minua usean kuukauden ajan, vaikka olin hänelle ihan tuntematon ihminen. Minusta tuntuisi jotenkin nololta kysyä tätä, joten on kulunut useita vuosia ilman että olen saanut kysytyksi häneltä. Minä en oikein tunne kristinuskoa, mutta liittyyköhän se siihen? Olen tämän vuoksi kiinnostunut kristinuskosta, joten voisitteko suositella jotakin sen perusasioista kertovaa kirjaa? Kiitos vastauksista.”

Näin kysyi eräs japanilainen, jota oli koskettanut jonkun kristityn hyvä teko.

Kirjoitin hänelle kristillisen ... [Lue lisää]

”Kysyisin kristityiltä onko katuminen välttämätöntä?”

– “Kysyisin kristityiltä onko katuminen välttämätöntä? Johannes Kastaja julisti, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle ja että ihmisten pitää katua/kääntyä ja ottaa kaste. Mutta jos tämä on kristillisen uskon pelastustie, niin silloinhan Johannes Kastaja on kristinuskon perustaja? Vaikuttaa siltä, että Jeesus ei niin paljoa puhunut katumisesta/kääntymisestä, mutta onko niin, että se on kristillisessä pelastuksessa kastetta ja uskoa tärkeämpi? – Mitkä ovat pelastuksen ehdot?”

Näin kuului erään japanilaisen kysymys suomeksi käännettynä. Tällaisiin kysymyksiin on ilo vastata. Kysyjä on lukenut Raamatusta joitain kohtia, ja alkanut miettiä miten kaikki oikein menee. Ja tähtäyspisteenä pilkottaa se ihmisen polttavin ja tärkein kysymys: “Mitkä ovat ... [Lue lisää]

Missä Jeesus on?

Vastailen japanilaisten kysymyksiin kristillisestä uskosta ja Raamatusta. Suurimmalle osalle kyselijöitä nämä aiheet ovat uusia ja outoja, mutta kysymykset ovat usein varsin hyviä. Yksi niistä kuului näin: ”Jeesus sanoo: ’Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.’ – Siis minne pitäisi tulla? Missä hän on?”Japanissa yleensä ajatellaan, että jumalia on miljoonia, ja että ne kukin vastaavat eri asioihin liittyviin rukouksiin. Jos haluaa pyytää talousasioiden selviämistä, täytyy mennä taloudellisesta onnesta vastaavan jumalan temppeliin, ja jos on jalka kipeä, täytyy mennä jalka-asioita hoitavan jumalan temppeliin. Matka sellaiselle temppelille, jossa tiettyyn vaivaan toivotaan saatavan helpotusta, voi olla pitkäkin. Työn ... [Lue lisää]

Japaninkielen oppitunti

Siskoni ihmetteli, kun oli nähnyt mainoksen kurssista ”Japanin kielenlaskusanat”. Miksi pitää olla erikseen semmoinen kurssi?

Suomessa ja muissa tuntemissani kielissä yksi on yksi, kaksi on kaksi jasillä sipuli – riippumatta siitä onko kyse yhdestä ihmisestä, eläimestävai esineestä. Mutta Japanin kielessä asia ei ole niin yksinkertainen.Siinä lukumääristä puhuttaessa täytyy käyttää erityisiä laskusanoja.Käytettävä laskusana riippuu siitä millainen kohde on kyseessä – onko se esim. muodoltaan litteä, pyöreä vai pitkulainen, tai onko se pieni tai iso eläin tai esine.

Laskusanat liitetään lukusanaan tähän tapaan:”kolme kurkkua” on japaniksi ”kyuuri san-bon”, kirjaimellisesti ”kurkkukolme-pitkulaista”, kun taas ”kolme paperia” olisi ”kami san-mai” =”paperi kolme-litteää”.

Numero ”yksi” ... [Lue lisää]

Mitä Jeesus sanoo kaltoin kohdelluille?

Teen Suomesta käsin lähetystyötä Japaniin internetin kautta. Yksi työmuodoista on vastailla kristinuskoon liittyviin kysymyksiin japaninkielisessä kysymys-vastaus-palvelussa. Kerran joku kirjoitti tällaisen kysymyksen:

”Kun luen Raamattua, näyttää siltä, että Jeesus sanoo siellä usein syntisille, toisia vastaan rikkoneille: ’Syntisi ovat anteeksi annetut’. Esimerkiksi silloin kun joku jäi kiinni aviorikoksesta, Jeesus sanoi: ’Se joka teistä on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven. Mene äläkä enää syntiä tee.’ Mutta miksi minä en löydä yhtään sellaista tapausta, jossa Jeesus olisi kääntynyt jonkun vääryyttä kärsineen ihmisen puoleen ja sanonut hänelle jotakin? Eikö Jeesus sanonut mitään rikoksen uhriksi joutuneelle ihmiselle?”

Kysymys kiehtoi minua. Se oli selvästi tosissaan kirjoitettu ja ... [Lue lisää]

Ikuinen onni

Vastailen japanilaisten kysymyksiin kristillisestä uskosta. Eräs japanilainen kysyi internetissä näin: ”Miten määritellään onni kristinuskossa? – Onko niin, että kyse ei ole siitä miten paljon pystyy keräämään itselleen, vaan siitä miten paljon antaa toisille?”

Niin, nälkäisten ruokkimisesta ja heikkojen tukemisesta Raamattu opettaa kyllä paljon. Paavali kirjoittaa: ”Kaikessa minä olen osoittanut teille, että näin työtä tehden tulee huolehtia heikoista ja muistaa nämä Herran Jeesuksen sanat, jotka hän itse sanoi: ’Autuaampi on antaa kuin ottaa’.” (Apt. 20:35)

Omaisuuden ahneesta kartuttamisesta ei seuraa Jeesuksen mukaan mitään hyvää. Hän opetti: ”Karttakaa tarkoin kaikenlaista ahneutta. Ei kukaan voi rakentaa elämäänsä omaisuuden varaan, vaikka sitä olisi ... [Lue lisää]